Blog

Livskriser – en del af livet?

Det er de færreste mennesker, der kan vandre igennem livet uden at opleve en krise. Kriser opstår nemlig som en del af vores menneskelige udvikling igennem livet eller når pludselig sorg, tragedie eller andet rammer en. Kriser kan opstå som konsekvens af alt fra at blive fyret, blive skilt, ikke komme ind på sin drømmeuddannelse eller miste en person nær en.

En livskrise kan dog variere meget i størrelse og omfang. Nogle kriser er store og hårde, mens andre er mere langstrakte, hvor man oplever en konsekvent følelse af, at noget ikke er, som det bør være. Helt direkte oversat, er en livskrise jo en krise i livet. En periode – kortere eller lang – hvor tingene ikke giver mening. Måske det føles ligegyldigt at stå op, måske der ikke er nogle ting, som giver glæde længere? Måske man er ramt på sin selvtillid? Måske krisen er eksistentiel og knyttet til alder eller en nedtur i livet?

Uanset hvad, så fylder livskrisen enormt meget og kan være svær at takle alene. For hvad gør man egentligt, når man ikke lykkedes med sit eget projekt om f.eks. at få sig en familie og få succes med sin karriere, men alle omkring en klare det? Det kan føles som en stor personlig fiasko, hvor man simpelthen ikke kan se lyset for enden.

Vigtigt at tale om det

En livskrise er ikke nem at have med at gøre. Og selv en krise er i dag ofte set som noget, man ”kommer styrket ud af”. Det er bare ikke altid sådan, at man kan være den stærke person, som lærer af sin krise og overvinder den. I mange tilfælde kræver det hjælp – og det er vigtigt at forstå, at det er helt ok, når man beder om støtte. For ikke alt er en lektie, der hjælper med selvudvikling og gør os mere parate til konkurrencekulturen. Nogle gange har man ganske enkelt bare brug for at tale med nogen.

Det at sige ting højt, kan være utroligt befriende, og det er vigtigt, når man skal bearbejde sin følelser. Det er naturligvis også vigtigt, hvis du vil have, at andre personer kan forstå dig og de ting, du går og tumler med. 

Så vær åben for at tale om problemerne med dine nærmeste. Er det for svært at tage den snak, så husk at der er mange professionelle, som kan hjælpe dig. Du kan se mere på lifework.dk, hvor du kan finde hjælp hos en moderne psykoterapeut.

Gode redskaber og indsigt i dine tanker og handlemønstre kan være stærkt medvirkende til at komme igennem en krise. Brug derfor de muligheder du har i netværket eller søg den professionelle hjælp, hvis problemet er stort og vedvarende.

2 thoughts on “Livskriser – en del af livet?

  1. Моя кофемашина вышла из строя. На радость обратился за услугой ремонт кофеварок саеко в москве мастеров по восстановлению таких устройств.
    Недолго думая, специалист приехал и устранил неисправность. Починить её ему стоило лишь пару десятков минут. Так, моя кофемашина вновь заработала, как из магазина.

  2. I got what you mean , regards for posting.Woh I am glad to find this website through google. “I would rather be a coward than brave because people hurt you when you are brave.” by E. M. Forster.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *